Sałatka z kabanosem i makaronem

Opublikowano: 23.09.2021 r.
Makaron muszelki, kabanosy drobiowe, czerwona papryka i kukurydza konserwowa – to właśnie te składniki tworzą bazę tej super sałatki. Dodajemy do tego czerwoną cebulę, ogórka kiszonego, a całość mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Szybka i sycąca propozycja, idealna na każdą okazję!
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron muszelki - 70 g (1 szklanka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Kabanosy drobiowe - 200 g
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Cebula czerwona - 50 g (1/2 sztuki)
- Kukurydza konserwowa - 80 g (1 mała puszka)
- Ogórek kiszony - 60 g (1 sztuka)
- Majonez - 20 g (2 łyżki)
- Jogurt naturalny - 30 ml (3 łyżki)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przełóż z powrotem do garnka, dodaj oliwę i wymieszaj.
- Kabanosy pokrój na mniejsze kawałki. Makaron przełóż do salaterki, na nim ułóż kabanosy.
- Jako kolejną warstwę ułóż pokrojoną paprykę i cebulę, następnie odsączoną kukurydzę a na koniec pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
- Polej jogurtem wymieszanym z majonezem.
Komentarz dietetyka
Kabanosy na ogół są produktem wysoko przetworzonym, dlatego warto zadbać o to, aby nie były codziennym elementem diety. W celu obniżenia kaloryczności posiłku można zrezygnować z dodatku majonezu do sosu.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk