Sałatka z jajkiem i szynką

Opublikowano: 18.03.2021 r.
Szynka parmeńska, jajka i ser parmezan to trio, które nadaje tej sałatce wyjątkowy smak. Dodaj do tego świeżą sałatę karbowaną oraz kolorowe pomidory koktajlowe, a wszystko skrop oliwą z oliwek. Idealna kompozycja dla tych, którzy lubią bogactwo smaków w jednym daniu.
Składniki dla 240 porcji:
- Szynka parmeńska - 150 g
- Jajko - 6 szt. (6 jajek rozmiar M)
- Ser parmezan - 100 g (W kostce)
- Sałata karbowana zielona - 60 g (6 liści)
- Sałata karbowana czerwona - 60 g (6 liści)
- Pomidory koktajlowe - 80 g (8 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Rukola - 40 g (2 garści)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 240
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Sałatę opłucz, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski.
- Jajka ugotuj na twardo (10 min), obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki. Dodaj do miski.
- Szynkę parmeńską zawiń w ruloniki. Dodaj do reszty.
- Pomidorki koktajlowe opłucz i przekrój w ćwiartki. Dołóż do sałatki.
- Ser zetrzyj na tarce i posyp nim sałatkę.
- Całość skrop oliwą z oliwkę oraz posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem.