Sałatka z jajkiem i brokułem
Opublikowano: 19.04.2023 r.
Brokuły, jajko, pomidor, jogurt naturalny i czosnek – to główni bohaterowie tej sałatki. Delikatne brokuły, gotowane na parze, świetnie komponują się z kremowym jajkiem i soczystym pomidorem. Całość dopełnia jogurtowy sos z czosnkiem, który nadaje potrawie wyrazisty smak. To szybka i zdrowa propozycja na lekki obiad lub kolację.
Składniki dla 1 porcji:
- Brokuły - 250 g
- Jajko - 1 szt.
- Pomidor - 170 g
- Jogurt naturalny 2% - 100 g
- Czosnek - 5 g
- Chleb żytni razowy - 35 g
- Masło - 10 g
- Nasiona słonecznika - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Brokuł i jajko ugotuj, pomidora pokrój w kosteczkę.
- W międzyczasie wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
- Do miseczki włóż kawałki ugotowanego brokuła, pokrojone jajko i pomidora.
- Całość posyp nasionami słonecznika i polej sosem.
- Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.
Komentarz dietetyka
Sałatkę można przygotować dzień prędzej i włożyć na noc do lodówki.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk