Sałatka z jajkiem
Opublikowano: 25.03.2021 r.
Jajka, szpinak, pomidory koktajlowe i słonecznik to kluczowe składniki tej sałatki. Jajka dodają jej białkowego kopa, szpinak wnosi porcję zieleniny, a pomidory koktajlowe dodają soczystości i słodyczy. Do tego chrupiące nasiona słonecznika dla dodatkowej tekstury. Wszystko to skąpane w lekkim sosie na bazie majonezu i jogurtu naturalnego.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 2 szt. (2 sztuki)
- Szpinak - 100 g (4 garści)
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 31 g (3 łyżki)
- Kukurydza konserwowa - 150 g
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 50 g (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. W tym celu nalej wodę do garnka, włóż jajka i postaw na ogniu. Poczekaj aż woda się zagotuje i od tego czasu gotuj jeszcze przed 7 minut.
- W tym czasie umyj szpinak (jeśli kupiłaś/eś już umyty to pomiń ten krok). Umyj także pomidorki i przekrój je na pół.
- Do miski przełóż szpinak i pomidorki. Dodaj słonecznik i kukurydzę.
- Przygotuj sos - w tym celu wymieszaj majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Polej nim warzywa.
- Gdy jajka się ugotuję, odlej wodę z garnka i przelej je zimną wodą. Następnie obierz ze skorupki, pokrój na kawałki i dodaj do reszty składników.