Sałatka z indykiem
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Mięso z piersi indyka, mix sałat, jabłko i suszona żurawina – to główne składniki naszej sałatki. Indyk nadaje jej konkretności, jabłko dodaje słodyczy, a żurawina delikatnej kwaskowatości. Wszystko to skąpane w oliwie z oliwek tworzy pyszne i zdrowe danie, idealne na lekki obiad czy kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 400 g
- Olej rzepakowy - 45 ml
- Mix sałat - 200 g
- Jabłko - 180 g
- Suszona żurawina - 80 g
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, skórka z cytryny, chilli, tymianek, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso podziel na małe kawałki. Oprósz je solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Sałatę opłucz i porozrywaj liście na mniejsze kawałki, dołóż do indyka.
- Pomidory i jabłka umyj, następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pozostałych składników sałatki i dobrze wymieszaj.
- W miseczce wymieszaj oliwę z solą, pieprzem, tymiankiem, chili, posiekaną natką pietruszki i skórką z cytryny. Energicznie wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę.
- Sałatkę udekoruj suszoną żurawiną.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny