Sałatka z halloumi i granatem
Opublikowano: 18.03.2022 r.
Mix sałat, ser halloumi, granat i ogórek to główne gwiazdy naszej sałatki, które razem tworzą prawdziwie orzeźwiającą mieszankę smaków. Dodaj do tego oliwki zielone i dressing z oliwy z oliwek oraz musztardy, a otrzymasz perfekcyjne danie na lekką kolację lub lunch. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna smakowych niespodzianek!
Składniki dla 5 porcji:
- Mix sałat - 200 g
- Ser halloumi - 400 g
- Granat - 200 g (1 średnia sztuka)
- Ogórek - 300 g (2 średnie sztuki)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 200 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml (10 łyżek stołowych)
- Musztarda - 100 g
- Cytryna - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, miód
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ser pokrój w plastry.
- Rozgrzej patelnie i obsmaż ser bez dodatku tłuszczu, aż będzie złoty.
- Mix sałat umieść w misce, dodaj oliwki.
- Pokrój ogórka w kostkę i dodaj do miski.
- Halloumi pokrój w paski i dodaj do miski.
- Granata przekrój na pół i uderzając wałkiem, wystukaj do miski nasiona granatu.
- W miseczce umieść musztardę, miód, sok z cytryny, dodaj oliwę z oliwek, dodaj sól, pieprz i wymieszaj.
- Sałatkę połącz z sosem.
- Podawaj z dodatkiem pieczywa lub grillowanego mięsa.
Komentarz dietetyka
Sałatka z halloumi i granatem to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Sałatka zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych i witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny