Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym

Opublikowano: 20.08.2025 r.
Gruszka, awokado, ser pleśniowy niebieski i mix sałat to podstawowe składniki pysznej sałatki, która zapewnia nie tylko wyjątkowy smak, ale też dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Dodatek miodu, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny tworzy proste, ale ożywiające sosy, które idealnie komponują się z kremowym awokado i intensywnym serem pleśniowym.
Składniki dla 4 porcji:
- Mix sałat - 200 g
- Gruszka - 200 g (1 duża sztuka)
- Awokado - 100 g (1 mała sztuka)
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Ser pleśniowy niebieski - 200 g
- Sok z cytryny - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Miód - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Musztarda - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, szklanka
Przepis krok po kroku
- Gruszkę umyj, obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.
- Pokrój ją na 8 części.
- W misce umieść mix sałat, dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i gruszkę.
- Pokrój ser pleśniowy w dużą kostkę.
- W szklance umieść miód, musztardę oraz oliwę z oliwek, oraz sok z cytryny i wymieszaj.
- Awokado pokrój na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę.
- Posiekaj koper i natkę pietruszki.
- Dodaj resztę składników do miski.
- Wlej dressing i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka nie zawiera dużej ilości kalorii i ma niski ładunek glikemiczny. Sałatka świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny