Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Opublikowano: 29.04.2021 r.
Mix sałat z rukolą, gruszka, ser pleśniowy niebieski i orzechy włoskie to główne składniki tej sałatki. Dodatek oliwy z oliwek, soku z cytryny i miodu sprawia, że całość ma delikatny, ale wyrazisty smak. Idealna propozycja na szybki i lekki posiłek.
Składniki dla 2 porcji:
- Mix sałat - 100 g (z rukolą)
- Gruszka - 130 g (1 sztuka)
- Ser pleśniowy niebieski - 75 g
- Orzechy włoskie - 60 g (2 garście)
- Oliwa z oliwek - 36 ml (3 łyżki)
- Sok z cytryny - 12 ml (2 łyżki)
- Miód - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Do miski przełóż mix sałat.
- Gruszkę umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki i przełóż do miski.
- Na sałatę pokrusz ser.
- Orzechy podpraż na patelni aż uwolnią zapach i dodaj do sałaty.
- W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, szczyptę soli i pieprzu.
- Sosem polej sałatkę.
Komentarz dietetyka
Pyszna i zdrowa sałatka, którą bez wyrzutów sumienia można spożywać raz na jakiś czas.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki