Sałatka z gruszką
Opublikowano: 29.04.2021 r.
Mix sałat z rukolą, soczysta gruszka, delikatny ser camembert i chrupiące orzechy włoskie tworzą bazę tej smakowitej sałatki. Całość dopełnia lekki dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny i cudownie słodkiego miodu. Idealne na szybki, zdrowy posiłek o każdej porze dnia!
Składniki dla 2 porcji:
- Mix sałat - 100 g (4 garście (z rukolą))
- Gruszka - 135 g (1 gruszka)
- Ser camembert - 60 g
- Orzechy włoskie - 60 g (2 garście)
- Oliwa z oliwek - 36 ml (3 łyżki)
- Sok z cytryny - 6 ml (1 łyżka)
- Miód - 12 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska, miseczka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mix sałat przełóż do miski.
- Dodaj do sałaty pokrojony w trójkąty camembert.
- Na patelni delikatnie podpraż orzechy włoskie. Praż do momentu aż zaczną uwalniać swój aromat i posyp nimi sałatę.
- Gruszkę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
- W miseczce połącz oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, miodem oraz szczyptą soli i pieprzu.
- Sałatkę polewaj sosem przed podaniem.
Komentarz dietetyka
Pyszna i zdrowa sałatka, którą bez wyrzutów sumienia można spożywać raz na jakiś czas.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki