Sałatka z granatem i pomarańczą
Opublikowano: 21.03.2022 r.
Rukola, pomarańcza, granat i ser feta – oto kluczowe składniki, które sprawiają, że ta sałatka jest tak wyjątkowa. Zaskakujące połączenie soczystych owoców z kremowym serem feta i pikantną rukolą tworzy niesamowicie świeży i oryginalny smak. Dodaj do tego odrobinę oliwy z oliwek i możesz rozkoszować się pysznym, kolorowym daniem!
Składniki dla 5 porcji:
- Rukola - 200 g
- Pomarańcza - 300 g (1 duża sztuka)
- Granat - 200 g (1 średnia sztuka)
- Ser Feta - 200 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Musztarda - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Rukolę umieść w misce.
- Pomarańczę wy filetuj i umieść cząstki owocu w misce.
- Pokrusz ser feta w dłoniach.
- Granata przekrój na pół i uderzając tłuczkiem do mięsa, wydobądź nasiona.
- Wymieszaj w misce musztardę z oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
- Wlej sos do sałatki i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Sałatka z granatem i pomarańczą to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawiera ona także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest niskokaloryczna i pozwoli zaspokoić ochotę na coś słodkiego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny