Sałatka z granatem i kurczakiem i serem gouda
Opublikowano: 12.03.2021 r.
Granat, soczyste piersi kurczaka, garść roszponki i czerwona sałata karbowana to serce naszej sałatki. Do tego dodajemy kukurydzę, kostki pysznego sera gouda i orzeźwiający sok z cytryny, a całość skrapiamy oliwą z oliwek. Pycha!
Składniki dla 3 porcji:
- Granat - 75 g (Pół granatu, same pestki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Roszponka - 50 g (Jedna garść)
- Sałata karbowana czerwona - 40 g (3 liście)
- Sałata karbowana zielona - 40 g (3 liście)
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Ser gouda - 150 g (W kostce)
- Sok z cytryny - 20 ml (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Chleb pszenny - 70 g (2 kromki)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Z kurczaka wytnij żyłki i pokrój go w kostkę. Obtocz go w przyprawie do kurczaka (wystarczy też sama sól i pieprz), a następnie przysmaż na suchej patelni. Gotowego odstaw na bok.
- Sałatę karbowaną i roszponkę opłucz, a następnie rozerwij na mniejsze kawałki. Całość włóż do miski.
- Otwórz puszkę kukurydzy i wylej wodę. Następnie dodaj ją do sałatki.
- Owoc granatu przekrój na pół i wyciągnij z niego pestki. Dołóż do sałatki.
- Ser żółty pokrój w kosteczkę i daj do miski z resztą składników.
- Dwie kromki chleba przypiecz w tosterze lub na patelni, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do sałatki.
- Na górę dołóż gotowe kawałki z piersi kurczaka.
- Wykonaj sos winegret. Do soku z cytryny dodaj pierz i sól, a następnie wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek i jeszcze raz zamieszaj. Na koniec polej sałatkę gotowym sosem.