Sałatka z granatem i kurczakiem
Opublikowano: 23.03.2021 r.
Wędzony filet z piersi kurczaka, pomidorki koktajlowe, awokado i soczyste ziarenka granatu - to kluczowe składniki tej apetycznej sałatki. Dodajemy do niej mix z rukoli, szpinaku i roszponki, a całość polewamy oliwą z oliwek. Gotowe!
Składniki dla 4 porcji:
- Wędzony filet z piersi kurczaka - 400 g (1 duża pierś)
- Pomidory koktajlowe - 200 g (10 szt)
- Awokado - 140 g (1 średnia sztuka)
- Cebula czerwona - 150 g (1,5 szt)
- Rukola - 200 g (10 garści)
- Szpinak - 100 g (5 garść)
- Roszponka - 100 g (5 garści)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Granat - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, imbir mielony, kardamon
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, salaterka, sitko
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w paseczki i umieść w misce.
- Owoc granatu przekrój na pół i trzymaj nad miseczką, jednocześnie uderzając w niego łyżką, tak by wszystkie nasiona spadły do miseczki. Tak samo postępuj z drugą połową. Gotowe nasionka przesyp do kurczaka.
- Rukolę, roszponkę i szpinak opłucz porządnie i porwij na mniejsze kawałki. Następnie umieść je w misce z resztą składników.
- Awokado przekrój na pół, następnie wyciągnij pestkę. Wydrąż miąższ owocu i pokrój go na małe kawałki. Pokrojone awokado dodaj do innych składników sałatki.
- Pomidorki i cebulę umyj. Cebulę obierz z pierwszych warstw. Pomidorki przekrój na pół, a cebulę pokrój w piórka. Warzywa dodaj do reszty składników sałatki i energicznie wymieszaj..
- W małej miseczce zmieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, z pokrojoną natką pietruszki, kardamonem i imbirem. Dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej sałatkę.