Sałatka z granatem i fetą
Opublikowano: 18.03.2022 r.
Mix sałat, soczyste pomidory koktajlowe, kawałki słodkiego granatu i słona feta tworzą idealne połączenie smaków. Skropione oliwą z oliwek i uzupełnione chrupiącą czerwoną cebulą, ta sałatka to smakowita mieszanka, która sprawdzi się zarówno na szybki lunch, jak i na elegancki dodatek do obiadu.
Składniki dla 5 porcji:
- Mix sałat - 240 g
- Pomidory koktajlowe - 400 g
- Cebula czerwona - 200 g (2 duże sztuki)
- Oliwki czarne - 240 g
- Granat - 200 g (1 średnia sztuka)
- Oliwa z oliwek - 100 ml (10 łyżek stołowych)
- Ser Feta - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet jabłkowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mix sałat.
- Pokrój pomidory koktajlowe na połówki.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
- Do miseczki wlej olej, dodaj ocet jabłkowy, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
- Do sałaty dodaj pomidory i cebulę.
- Pokrusz ser feta, dodaj oliwki.
- Granat przekrój na pół i uderzając tłuczkiem do mięsa, wydobądź ze środka ziarna granatu.
- Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
- Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
Komentarz dietetyka
Sałatka z granatem i fetą to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka zawiera także sporą ilość składników mineralnych i witamin. Jest nisko kaloryczna i doskonale sprawdzi się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny