Sałatka z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków
Opublikowano: 22.07.2021 r.
Fasolka szparagowa, ser feta i pomidorki koktajlowe to trio, które sprawi, że ta sałatka będzie stałym bywalcem Twojego menu. Dodając chrupiące pestki dyni i lekko orzechowy olej lniany, uzyskasz lekkie, zdrowe danie, które połączy świeżość, kremowość i chrupkość w jednym kęsie.
Składniki dla 1 porcji:
- Pestki dyni - 30 g
- Fasolka szparagowa - 150 g
- Ser Feta - 70 g
- Pomidory koktajlowe - 125 g
- Olej lniany - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Z fasolki odetnij końcówki. Pokrój na pół i umyj. Zalej wodą i zagotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- W międzyczasie pokrój ser feta w kostkę, a pomidory przekrój na pół.
- Olej wymieszaj z sokiem z cytryny, drobno posiekaną bazylią oraz solą, pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
- Ugotowaną fasolkę wymieszaj z serem, pomidorkami i polej sosem - wymieszaj.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni i posyp sałatkę.
Komentarz dietetyka
Zdrowy i lekki posiłek, który zawiera zdrowe tłuszcze i białko roślinne.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości