Sałatka z fasolką szparagową na zimę w słoikach

Opublikowano: 22.07.2021 r.
Fasolka szparagowa, marchewka, cebula i papryka czerwona to główne składniki tej sałatki na zimę w słoikach. Dodatek oleju rzepakowego i koncentratu pomidorowego nadaje jej wyjątkowy smak. Cukier delikatnie podkreśla wszystkie smaki, tworząc pyszną kompozycję, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu w zimowe dni.
Składniki dla 20 porcji:
- Fasolka szparagowa - 1000 g
- Marchewka - 250 g
- Cebula - 250 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Koncentrat pomidorowy - 75 g
- Cukier - 36 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, ziele angielskie, liść laurowy, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik 1,2 l, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Przygotuj słoiki.
- Z fasolki usuń końcówki. Pokrój ją na pół lub na trzy części. Fasolkę zalej wodą i gotuj 15 minut.
- Do drugiego garnka dodaj olej, cukier, łyżkę soli, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w cienkie pół plasterki cebulę. Duś na niewielkim ogniu całość około 10 minut, mieszaj co jakiś czas.
- W tym czasie pokrój paprykę na niewielkie plasterki, dodaj do reszty po upływie tych 10 minut razem z połową łyżeczki ostrej papryki, połową łyżki papryki słodkiej oraz 50 ml wody. Ponownie gotuj, tym razem 5 minut.
- Po 5 minutach dodaj jeszcze koncentrat, 3,5 łyżki octu oraz ponownie 50 ml wody. Zagotuj i wyłącz gotowanie. Spróbuj marynatę i w razie potrzeby dopraw.
- Fasolkę wymieszaj z całą marynatą. Nakładaj ją do słoików. Bardzo mocno zakręć.
- W dużym garnku na dnie wyłóż ściereczkę, a następnie postaw słoiki z daleka od siebie. Wlej tyle wody, by ilość osiągnęła 2/3 wysokości słoików. Gotuj 20 minut.
Komentarz dietetyka
Sałatka na zimę to znakomity pomysł na przedłużenie trwałości tego warzywa. Jako dodatek do obiadu czy innego dania może stanowić pełnowartościowy posiłek.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości