Sałatka z czerwonej fasoli z puszki
Opublikowano: 27.03.2022 r.
Fasola czerwona z puszki, chrupiąca kukurydza i jajka to trio, które w tej sałatce gra główne skrzypce. Seler konserwowy dodaje odrobinę charakteru, a całość łączy lekki jogurt naturalny. Ta kombinacja sprawia, że sałatka jest sycąca, kolorowa i pełna różnych tekstur.
Składniki dla 3 porcji:
- Fasola czerwona - 200 g (1 puszka)
- Kukurydza konserwowa - 200 g (1 puszka)
- Jajko - 3 szt.
- Seler konserwowy - 100 g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 180 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Fasolę i kukurydzę dokładnie opłucz pod wodą, a następnie osusz.
- Wrzuć warzywa do miski, dodaj seler i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj ugotowane i przekrojone na ćwiartki jajka.
- Dodaj jogurt naturalny, połącz wszystkie składniki, całość posyp natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zamiast jogurtu możesz wymieszać sałatkę z majonezem lub jogurtem greckim. Pamiętaj, że będzie ona się wtedy charakteryzowała wyższą kalorycznością.
~ Oliwia Gawron, dietetyk