Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka
Opublikowano: 22.01.2022 r.
Rukola, tuńczyk w oleju, czerwona cebula, jajka, czerwona fasola i pomidory koktajlowe - to kluczowe składniki tej przepysznej sałatki. Prosty i szybki przepis, który łączy w sobie świeże warzywa i białko z tuńczyka oraz jajek, dostarczając mnóstwo smaku i wartości odżywczych w jednej misce.
Składniki dla 2 porcji:
- Rukola - 120 g (2 garści)
- Tuńczyk w oleju - 150 g (1 puszka)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Jajko - 3 szt.
- Fasola czerwona - 30 g (3 łyżki)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (1 garść)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, majeranek, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Tuńczyka odcedź z nadmiaru oleju i podziel na mniejsze kawałki.
- Rukolę przełóż do miski, dodaj tuńczyka, przekrojone na pół pomidorki i cebulę pokrojoną w pióra.
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Obierz ze skorupy i przekrój na ćwiartki. Dodaj do sałatki.
- Na końcu dodaj fasolę, dopraw sałakę do smaku i skropl oliwą z oliwek.
Komentarz dietetyka
Do sałatki z tuńczykiem możesz wybrać dowolne warzywa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk