Sałatka z czerwoną fasolą i szynką
Opublikowano: 22.01.2022 r.
Fasola czerwona, szynka wiejska i ogórki kiszone – to główne składniki tej sałatki, która jest połączeniem wyrazistych smaków i chrupiącej tekstury. Dodaj do tego jajka oraz majonez, a otrzymasz prostą, ale wyjątkowo smaczną sałatkę, która idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na imprezowy stół.
Składniki dla 3 porcji:
- Fasola czerwona - 200 g (1/2 puszki)
- Jajko - 3 szt.
- Szynka wiejska - 200 g
- Ogórki kiszone - 150 g (3 sztuki)
- Majonez - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Szynkę i ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, dodaj fasolę.
- Na samym końcu dodaj pokrojone drobno jajka i majonez.
- Całość dopraw do smaku i delikatnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Zamiast majonezu możesz użyć jogurt naturalny, wtedy sałatka będzie miała zdecydowanie mniej kalorii.
~ Oliwia Gawron, dietetyk