Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą
Opublikowano: 14.07.2021 r.
Fasola konserwowa, kukurydza i ser gouda to główne składniki tej sałatki, tworzące wyjątkową mieszankę smaków i tekstur. Do tego dochodzą soczyste kawałki ananasa i marynowanej papryki, które dodają sałatce orzeźwiającego twistu. Całość jest sklejona łagodnym sosem na bazie majonezu light i jogurtu naturalnego.
Składniki dla 6 porcji:
- Fasola konserwowa - 240 g
- Por - 150 g
- Ananas - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Papryka konserwowa (marynowana) - 100 g
- Ser gouda - 200 g
- Majonez light - 100 g
- Jogurt naturalny - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, curry
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Fasolkę i kukurydzę pozbaw zalewy. Dodaj do miski.
- Odkrój korzenie z pora, zdejmij wierzchnie liście oraz przekrój wzdłuż. Umyj i posiekaj w pół plastry.
- Ananasa, ser i paprykę pokrój w kostkę.
- Do fasoli i kukurydzy dodaj por, ananas i ser. Dodaj też jogurt, majonez, sól, curry oraz pieprz. Bardzo dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Przepis jest dobrym źródłem białka roślinnego. Ze względu na ciężkostrawność fasoli zaleca się umiar osobom z problemami po zjedzeniu nasion roślin strączkowych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości