Sałatka z cukinii papryki marchewki i cebuli
Opublikowano: 18.03.2024 r.
Cukinia, marchewka, papryka czerwona i cebula to główne składniki tej sałatki, które tworzą chrupiące i kolorowe połączenie. Dodaj do tego trochę octu spirytusowego, cukru i soli, a otrzymasz sałatkę pełną smaku, idealną jako dodatek do obiadu lub kolacji.
Składniki dla 20 porcji:
- Cukinia - 2000 g
- Marchewka - 500 g
- Papryka czerwona - 1000 g
- Cebula - 400 g
- Ocet spirytusowy - 120 ml
- Cukier - 120 g
- Sól - 30 g
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, pieprz ziarna, gorczyca, cukier
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Cukinię i cebulę obierz. Cukinię kroimy w dużą kostkę a cebulę w piórka, posyp solą i odstaw na 3-4 godziny. Następnie odsącz je z soku.
- Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Ocet gotuj z 2 szklankami wody, dodaj cukier i przyprawy (gorczycę, ziele angielskie, pieprz w ziarnach). Gorącą zalewę wlej do sałatki i pozostaw jeszcze na 2-3 godziny.
- Tak przygotowaną sałatkę przełóż do przygotowanych, wyparzonych słoików wraz z zalewą. Do każdego słoika dodaj po 1 łyżeczce oleju. Pasteryzuj 15 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek do dań głównych dostarcza cennych witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny