Sałatka z cukinii na zimę
Opublikowano: 14.03.2021 r.
Cukinia, czerwona i żółta papryka, czosnek i cebula – to najważniejsze składniki w przepisie na Sałatkę z cukinii na zimę. Połączenie soczystej cukinii z kolorowymi paprykami oraz aromatycznym czosnkiem i cebulą sprawi, że zimowe obiady zyskają na smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Cukinia - 2000 g
- Papryka czerwona - 810 g (3 duże sztuki)
- Papryka żółta - 300 g (3 duże sztuki)
- Czosnek - 25 g (5 średnich ząbków)
- Cebula - 500 g
- Cukier - 200 g (Pół szklanki)
- Przyprawy - chilli, ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- słoiki, duża miska
Przepis krok po kroku
- Słoiki i nakrętki dokładnie wyparz we wrzątku.
- Cukinię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i łyżką usuń gniazda nasienne. Pokrój w plastry i przełóż do dużej miski.
- Paprykę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Przełóż do miski z cukinią.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do miski z cukinią i papryką. Całość dokładnie wymieszaj.
- W garnku zagotuj 1500 ml wody z 250 ml octu spirytusowego, cukrem i 3 łyżkami soli.
- Gdy zalewa będzie się podgrzewać przełóż warzywa do 5 słoików o pojemności 900 ml. Do każdego dodaj ząbek czosnku, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego i 5 ziarenek pieprzu. Opcjonalnie do każdego słoika możesz dodać małą papryczkę chilli.
- Warzywa zalej wrzącą zalewą octową i natychmiast zakręć. Słoiki pasteryzuj 15 minut w gotującej się wodzie.