Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą
Opublikowano: 29.10.2021 r.
Cukinia, czerwona papryka i cebula – to kluczowe składniki tej smacznej sałatki z kurkumą. Zaserwujesz w niej idealnie zbalansowane warzywa z nutą słodyczy dzięki dodatkowi cukru. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie na letnie dni.
Składniki dla 30 porcji:
- Cukinia - 3000 g
- Papryka czerwona - 360 g
- Cebula - 500 g
- Cukier - 660 g
- Przyprawy - sól, kurkuma, ocet spirytusowy, czosnek, gorczyca
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj. Z cukinii, jeśli trzeba, usuń pestki. Z papryki - gniazda nasienne.
- Przekrój cukinię wzdłuż na 4 i następnie w plasterki.
- Paprykę pokrój w niewielkie plastry.
- Cebulę przekrój na pół i również pokrój w plastry.
- Warzywa razem wymieszaj, dodaj też 3 ząbki czosnku posiekanego nożem oraz 2 łyżki gorczycy.
- Cukier, 2 szklanki octu, 4 szklanki wody, łyżkę soli oraz całe opakowanie kurkumy zagotuj w garnku.
- Zalej warzywa zalewą i zostaw na całą noc.
- Kolejnego dnia do słoików włóż warzywa z marynatą.
- Zakręć dokładnie słoiki.
- Pasteryzuj słoiki 20 minut (gotując w garnku).
- Gorące słoiki ustaw wieczkiem do dołu i pozostaw do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Niskokaloryczna przekąska, która jest dobra do obiadu lub innych potraw. To wegański, warzywny dodatek, który jest lekki i zdrowy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości