Sałatka z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Ciecierzyca konserwowa, ser feta i suszone pomidory to główne bohaterki tej sałatki. Do tego dorzucasz trochę oliwek, czosnek, a całość skrapiasz oliwą z oliwek i octem winnym. Jest kolorowo, aromatycznie i pysznie! Idealna kombinacja na szybką i pożywną sałatkę, którą zrobisz w mgnieniu oka.
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron orzo - 400 g
- Oliwa z oliwek - 90 ml
- Suszone pomidory - 100 g
- Oliwki czarne - 150 g
- Ser Feta - 100 g
- Ciecierzyca konserwowa - 350 g
- Ocet winny - 30 ml
- Czosnek - 5 g
- Kapary - 20 g
- Ser parmezan - 100 g
- Pietruszka - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska, durszlak, miseczka
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron w osolonym wrzątku, następnie odcedź i ostudź.
- Suszone pomidory i ser feta pokrój w kostkę, dodaj do miski z makaronem.
- Oliwki i kapary pokój na plasterki i dodaj do sałatki.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i dodaj do składników sałatki.
- W miseczce zmieszaj oliwę, ocet i posiekany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polej sałatkę.
- Gotową sałatkę podawaj z tartym parmezanem i posiekaną natką.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która może gościć w menu niezwykle często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny