Sałatka z cieciorką
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Pomidory koktajlowe, ser mozzarella, ciecierzyca konserwowa, roszponka i jajka – oto królowe tej sałatki! W połączeniu z cebulą dymką i delikatnym dressingiem z oliwy z oliwek, musztardy oraz soku z cytryny zyskujesz naprawdę smaczne danie. Co ważne, przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt końcowy naprawdę pyszny.
Składniki dla 3 porcji:
- Roszponka - 40 g (2 garści)
- Jajko - 3 szt.
- Pomidory koktajlowe - 100 g (5 sztuk)
- Cebula dymka - 40 g (1 sztuka)
- Ciecierzyca konserwowa - 30 g (3 łyżki)
- Ser Mozzarella - 150 g (1 kula)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżeczka)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Roszponkę rozłóż w misce, dodaj ciecierzycę, przekrojone na pół pomidorki.
- Wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i jajka przekrojone na ćwiartki.
- Na końcu dodaj kawałki mozzarelli i polej dressingiem, wystarczy, że wymieszasz oliwę z oliwek z musztardą i sokiem z cytryny.
Komentarz dietetyka
Zamiast dressingu na bazie oliwy z oliwek możesz przygotować sos na bazie jogurtu naturalnego lub skroplić sałatkę sosem vinegret.
~ Oliwia Gawron, dietetyk