Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem

Opublikowano: 17.05.2025 r.
Tuńczyk w oleju, jajko na twardo, ciecierzyca z puszki, garść sałaty i trochę cebuli to kluczowe elementy tej szybkiej i pożywnej sałatki. Idealna kompozycja na zdrowy lunch czy kolację, gdzie wszystkie smaki świetnie się uzupełniają. Smaczna i prosta do przygotowania!
Składniki dla 1 porcji:
- Tuńczyk w oleju - 85 g (pół puszki)
- Jajko - 1 szt.
- Ciecierzyca konserwowa - 60 g (3 łyżki)
- Sałata - 30 g (garść)
- Cebula - 25 g (1/4 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jajko ugotuj na twardo
- Cebulę pokrój w piórka
- Ciecierzycę odcedź.
- Jajko obierz i pokrój w ćwiartki
- Do miski włóż sałatę, dodaj pokrojoną cebulę, ciecierzycę, jajko i tuńczyka.
- Dodaj szczyptę pieprzu i soli i wymieszaj składniki.