Sałatka z camembertem
Opublikowano: 13.02.2023 r.
Sałatka z camembertem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wyobraź sobie połączenie camemberta, soczystego pomidora, orzeźwiającego ogórka i pikantnej czerwonej cebuli, podane na łóżku z świeżej rukoli i skropione aromatyczną oliwą z oliwek. Smakowa bomba, nie ma co!
Składniki dla 2 porcji:
- Ser camembert - 120 g
- Ogórek - 180 g
- Cebula czerwona - 50 g
- Pomidor - 180 g
- Rukola - 25 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj oliwę z łyżeczką ziół prowansalskich, połową łyżeczki soli, szczyptą pieprzu.
- Pomidora, ogórka i rukolę umyj. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
- Pomidora pokrój na ćwiartki, a ogórka w półplasterki.
- Ser camembert pokrój na 8 trójkątów.
- W misce umieść rukolę. Ułóż na niej pozostałe warzywa.
- Na wierzchu ułóż camembert i pole sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.
Komentarz dietetyka
Ser camembert jest produktem wysokokalorycznym, również bogatym w witaminy z grupy B.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk