Sałatka z buraków i papryki
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Buraki, czerwona papryka i odrobina cebuli to kluczowe składniki tej pysznej sałatki. Dodaj do tego ocet winny i olej rzepakowy, a całość posyp delikatnie cukrem. Efekt? Przekąska, która kusi swoim kolorem i smakiem. Spróbuj tej kompozycji składników i zaskocz siebie prostotą i harmonią smaków.
Składniki dla 8 porcji:
- Burak - 630 g (6 buraków)
- Papryka czerwona - 480 g (2 papryki)
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Ocet winny - 15 ml (3 łyzeczki)
- Olej rzepakowy - 60 ml (4 łyżki)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, duża miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Buraki ugotuj do miękkości w dużym garnku. Ostudź je i obierz, a następnie zetrzyj do dużej miski.
- Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z burakami.
- Cebulę obierz z wierzchnich liści i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z burakami i dobrze wymieszaj.
- W miseczce zmieszaj olej, ocet, czosnek i cukier. Polej sosem sałatkę i dobrze wymieszaj. Dodaj sól, zioła prowansalskie i pieprz, jeszcze raz wymieszaj.