Sałatka z buraków i jajka
Opublikowano: 26.03.2021 r.
Buraki, jajka, szpinak i trochę marynowanych zielonych oliwek – to składniki, które nadają tej sałatce wyjątkowego charakteru. Dodatek majonezu sprawia, że całość jest kremowa i sycąca. Idealna na lekki lunch lub kolację, ta sałatka łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury, tworząc coś naprawdę pysznego i zdrowego.
Składniki dla 2 porcji:
- Burak - 200 g (3 małe sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Szpinak - 75 g (3 garści)
- Cebula - 100 g (1/2 sztuki)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 50 g (20 sztuk)
- Majonez - 75 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Buraki (wybierz te mniejsze) dokładnie umyj i bez obierania włóż do garnka. Dolej wody, tak by ja zakryła i gotuj przez 30 min. Jeśli buraki są duże to przekrój je na pół lub wydłuż czas gotowania.
- Jajka ugotuj na twardo. W tym celu nalej wodę do garnka, włóż jajka i postaw na ogniu. Poczekaj aż woda się zagotuje i od tego czasu gotuj jeszcze przed 7 minut.
- W tym czasie umyj szpinak (jeśli kupiłaś/eś już umyty to pomiń ten krok), cebulę obierz i pokrój w piórka, a oliwki przekrój na pół.
- Szpinak przełóż do miski, dodaj pokrojone warzywa.
- Gdy jajka się ugotują, odlej wodę z garnka i przelej je zimną wodą. Następnie obierz ze skorupki, pokrój na kawałki i dodaj do reszty składników.
- Ugotowane buraki obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Dodaj do sałatki.
- Na koniec sałatkę wymieszaj z majonezem, dopraw pieprzem i solą.