Sałatka z burakami i serem pleśniowym
Opublikowano: 22.05.2023 r.
Rukola, buraki, ser pleśniowy niebieski, oliwa z oliwek, orzechy pekan i ocet balsamiczny – to combo, które tworzy wyjątkową sałatkę. Świeże liście rukoli, pieczone buraki i wyrazisty ser pleśniowy idealnie komponują się z chrupiącymi orzechami pekan, a całość doprawiona jest aromatycznym sosem na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
Składniki dla 2 porcji:
- Rukola - 90 g
- Burak - 240 g
- Ser pleśniowy niebieski - 65 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Orzechy pekan - 30 g
- Czosnek - 10 g
- Ocet balsamiczny - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości, przez około 60 minut. Gotowe buraki ostudź i obierz. Pokrój je w kostkę, dodaj do miski.
- Rukolę umyj i wrzuć do dużej miski.
- Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałych składników.
- Orzechy drobno posiekaj i posyp sałatkę.
- W małej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę, ocet balsamiczny, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę ziół.
- Tak powstałym sosem polej sałatkę.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny