Sałatka z buraka i rukoli
Opublikowano: 27.09.2021 r.
Buraki, rukola i ser feta to trio, które świetnie komponuje się w tej wyjątkowo smacznej sałatce. Dodaj do tego chrupiące nasiona słonecznika, a wszystko polej sosem z oliwy z oliwek, miodu i musztardy. To połączenie gwarantuje szybki i prosty sposób na pyszny posiłek pełen smaku i świeżości!
Składniki dla 4 porcji:
- Burak - 400 g (2 średnie sztuki)
- Rukola - 100 g
- Ser Feta - 100 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Miód - 15 g
- Musztarda - 20 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, patelnia mała, miska
Przepis krok po kroku
- Buraka umyj, obierz, pokrój w kostkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 min. Czas pieczenia zależy od tego, jaką grubość ma twoja kostka.
- Buraka po upieczeniu wyciągnąc z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Ser feta pokrój w kostkę, a rukolę posiekaj.
- W szklance wymieszaj oliwę, miód, musztardę oraz przyprawy.
- Na rozgrzanej patelni podpraż słonecznik.
- Pokrojony ser, buraki, rukolę oraz słonecznik włóż do jednej miski.
- Następnie wlej sos i składniki dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Sałatka z buraka i rukoli to doskonała propozycja na posiłek, który zawiera duże ilości witamin i składników mineralnych. Warto włączyć ją do swojej diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny