Sałatka z brzoskwiniami
Opublikowano: 21.01.2025 r.
Brzoskwinie, ser feta, rukola i miód to główne składniki tej sałatki. Sok z cytryny oraz oliwa z oliwek dodają jej świeżości i wyrazistości. Mięta i czerwona cebula, wnoszą odświeżający i lekko pikantny akcent.
Składniki dla 2 porcji:
- Miód - 20 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 300 g (2 sztuki)
- Sok z cytryny - 20 ml
- Ser Feta - 50 g
- Cebula czerwona - 25 g (pół małej sztuki)
- Rukola - 50 g
- Mięta - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet winny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wlej miód, dodaj łyżkę octu winnego, szczyptę soli oraz pieprzu, drobno posiekaną miętę i oliwę. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki i posyp odrobiną soli.
- Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
- Do salaterki włóż umyte liście rukoli, dodaj cebulę, pokrojoną w kostkę fetę oraz brzoskwinie.
- Sałatkę polej sosem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarz dietetyka
Sałatka z brzoskwiniami to doskonała propozycja na smaczną przystawkę. Produkty spożywcze wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią dobre źródło wielu składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny