Sałatka z brukselki
Opublikowano: 17.12.2021 r.
Brukselka, pomidory koktajlowe i ser feta to klasyczne trio, które sprawi, że ta sałatka będzie niezapomniana. Do tego dodaj roszponkę i orzechy włoskie dla chrupkości, a całość skrop delikatnym miodem, by nadać daniu lekko słodkawy smak. Idealna kombinacja na lekką, a zarazem sycącą sałatkę!
Składniki dla 4 porcji:
- Brukselka - 400 g
- Roszponka - 100 g
- Pomidory koktajlowe - 250 g (15 sztuk)
- Miód - 50 g
- Ser Feta - 200 g (1 kostka)
- Por - 120 g
- Orzechy włoskie - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, półmisek
Przepis krok po kroku
- Brukselki przekrój na pół, umieść w garnku i wlej wodę, dodaj łyżkę cukru i sól, gotuj przez 10 minut.
- Wyłóż na półmisku roszponkę.
- Pokrój na połówki pomidory koktajlowe i ułóż na sałacie.
- Pokrusz ser feta.
- Pora pokrój na półksiężyce.
- Wystudzone brukselki ułóż na reszcie składników.
- W miseczce wymieszaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
- Polej sosem sałatkę.
Komentarz dietetyka
Sałatka z brukselki jest bardzo zasobna w błonnik pokarmowy. Błonnik wpływa na prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Sałatka zawiera małą ilość węglowodanów. Jest nisko kaloryczna.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny