Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
Opublikowano: 05.11.2021 r.
Brokuły, jajka, pomidory koktajlowe i ser feta to główne składniki tej prostej i zdrowej sałatki warstwowej. Dodatkowo używamy kukurydzy z puszki, jogurtu naturalnego i majonezu light, co razem tworzy niezwykle smaczną kompozycję. Wszystko posypane nasionami słonecznika dla dodatkowego chrupania. Idealna propozycja na szybki obiad lub lekką kolację!
Składniki dla 8 porcji:
- Brokuły - 500 g
- Jajko - 4 szt.
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Ser Feta - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 75 g (1 mała puszka)
- Jogurt naturalny - 200 ml (1 małe opakowanie)
- Majonez light - 70 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, koper
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- szklana miska
Przepis krok po kroku
- Brokuł ugotuj do miękkości (najlepiej al dente), a jajka ugotuj na twardo.
- Pomidorki przekrój na pół, a ser feta pokrój w kostkę.
- Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, dwoma lub trzema ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz ze świeżym koperkiem, solą i pieprzem.
- Ugotowane jajka obierz. Pokrój je w większą kostkę.
- Na dno miski wyłóż połowę brokułu, połowę jajek i połowę sera feta. Polej 1/3 części sosu.
- Na to wyłóż kukurydzę, a na nią pomidory.
- Ponownie polej wszystko kolejną 1/3 częścią sosu.
- Na sos wyłóż resztę brokułu, jajek,sera feta oraz resztę sosu.
- Sałatkę posyp prażonym słonecznikiem przed podaniem.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera sporą ilość warzyw, dobrych tłuszczy oraz białko. Jest sycący i wartościowy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości