Sałatka z brokułem, jajkiem i majonezem
Opublikowano: 28.03.2022 r.
Brokuły, jajka i majonez to główne składniki tej prostej i smacznej sałatki. Dodatek szczypiorku, czosnku i jogurtu naturalnego nadaje jej świeżości i delikatności. Odrobina soku z cytryny dopełnia całość, podkreślając smak warzyw i jajek. Niezbyt skomplikowane, a efektownie smakuje.
Składniki dla 3 porcji:
- Brokuły - 500 g
- Jajko - 4 szt.
- Majonez - 25 g (1 łyżka)
- Szczypiorek - 5 g (1 łyżka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Jogurt naturalny 2% - 50 g (2 łyżki)
- Sok z cytryny - 5 ml (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- garnek, praska do czosnku, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo.
- Brokuła umyj, podziel na mniejsze różyczki. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wsyp łyżeczkę soli i ugotuj brokuła przez 8-10 minut.
- Odcedź brokuła, przelej zimną wodą i odstaw by chwilę odciekł.
- W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Dopraw szczyptą soli.
- Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
- W szerokiej misce umieść brokuła. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
- Na wierzchu ułóż jajka i polej przygotowanym sosem.
Komentarz dietetyka
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk