Sałatka z brokułem i jajkiem
Opublikowano: 15.03.2021 r.
Brokuły, jajka, ser feta i chrupiąca rzodkiewka – czyli kolorowa mieszanka, która na pewno odmieni Twoje lunche i kolacje. Ta sałatka to połączenie zdrowia z pysznym smakiem, a dodatkowy akcent ogórka i koperku dodaje jej świeżości. Idealna, gdy masz ochotę na coś lekkiego i sycącego!
Składniki dla 4 porcji:
- Rzodkiewka - 225 g (15 sztuk)
- Brokuły - 400 g
- Ser Feta - 100 g
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Ogórek - 150 g (1 ogórek bez nasion i skórki)
- Koperek - 10 g (Do posypania)
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Przygotuj cztery miski.
- Jajko ugotuj na twardo w osolonej wodzie, następnie ostudź w zimnej. Obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki.
- Wydziel różyczki z brokułu i rzuć je do osolonego wrzątku. Poczekaj, aż staną się kruche.
- Ogórek opłucz, obierz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
- Sera feta pokrój w kostkę.
- Rzodkiewkę opłucz i pokrój w kostkę lub ćwiartki.
- Do każdej miski włóż różyczki, pokrojonego ogórka i rzodkiewkę, kostki sera i jedno jajko w kawałkach. Całość posyp koperkiem.