Sałatka z brokułem i fetą
Opublikowano: 20.03.2021 r.
Brokuły, ser feta i suszone pomidory w oleju tworzą doskonałą bazę dla tej przepysznej sałatki. Połączone z makaronem kokardki i podlane oliwą z oliwek, dają niesamowicie sycący i smaczny efekt. Całość dopełniają chrupiące nasiona słonecznika, które dodają sałatce przyjemnej tekstury i jeszcze więcej smaku.
Składniki dla 6 porcji:
- Brokuły - 400 g (1 duża sztuka)
- Ser Feta - 150 g
- Suszone pomidory w oleju - 100 g
- Makaron kokardki - 200 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Nasiona słonecznika - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Makaron ugoruj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany przecedź na sitku i przepłucz bieżącą wodą z kranu. Pozostaw do wystygnięcia.
- Brokuł podziel na mniejsze różyczki, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Ugotowanego brokuła przecedź z wody.
- Ser "Feta" i pomidory suszone pokrój w kostkę.
- Nasiona słonecznika upraż na rozgrzanej patelni. Mieszaj cały czas, aby się nie przypaliły.
- Makaron, borkuł, ser "Feta" oraz suszone pomidory włóż do jednej miski, wymieszaj.
- Gotową sałatkę polej oliwą wymieszaną z przyprawami i ziołami oraz posyp uprażonym słonecznikiem.