Sałatka z brokułem i boczkiem
Opublikowano: 23.04.2022 r.
Gotowi na kulinarne odkrycia? Brokuły, boczek wędzony i ser gouda to trio, które skradnie Wasze serca w sałatce! Dodajcie do tego odrobinę kukurydzy konserwowej oraz delikatny sos z majonezu light i jogurtu naturalnego. To danie łączy chrupkość warzyw z wędzonym aromatem boczku oraz kremowym smakiem sera.
Składniki dla 4 porcji:
- Brokuły - 300 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Ser gouda - 100 g
- Kukurydza konserwowa - 75 g
- Majonez light - 70 g
- Jogurt naturalny 2% - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Brokuł podziel na mniejsze różyczki.
- Umyj go i ugotuj na parze — około 20 minut.
- Cienkie plasterki boczku pokrój w niewielkie paski.
- Usmaż na patelni bez tłuszczu, by stały się chrupiące.
- Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Ugotowany brokuł wymieszaj z boczkiem, serem, kukurydzą, dodaj majonez i jogurt.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz octem.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera wysoką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w boczku i serze żółtym. Brokuł jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Zawiera kwercytynę, która jest szczególnie zalecana osobom z problemami z układem krwionośnym. Osoby, które mają problemy z układem trawiennym, powinny uważać na brokuł. Może on powodować m.in. bóle brzucha.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości