Sałatka z brokułem
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Brokuły, jajka i kukurydza konserwowa - to główne składniki tej pysznej sałatki. Składniki te są połączone lekkim jogurtem naturalnym i odrobiną majonezu, co sprawia, że sałatka jest nie tylko zdrowa, ale także wyśmienicie kremowa. Znajdziesz tu idealne połączenie chrupkości brokułów z delikatnością jajek oraz słodyczą kukurydzy.
Składniki dla 4 porcji:
- Brokuły - 400 g (1 średnia sztuka)
- Jajko - 3 szt.
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Jogurt naturalny 2% - 30 g
- Majonez - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Brokuł umyj, podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w posolonej wodzie. Gdy będzie ugotowany al dente to odcedź go i odstaw, aby wystygł.
- Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą już ugotowane to obierz je i pokrój w większą kostkę.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Wszystkie składniki włóż do jednej miski, przypraw i dokładnie wymieszać z jogurtem i majonezem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.