Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem

Opublikowano: 02.07.2025 r.
Roszponka, brokuły, jajka, kukurydza konserwowa, ser parmezan i nasiona słonecznika to kluczowe składniki tej sałatki, która skradnie Wasze serca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Smaku dodają dressing z oliwy z oliwek i octu balsamicznego, który podkreśla świeżość i chrupkość wszystkich składników. Wszystko razem tworzy zdrową i pysznie zbilansowaną kompozycję.
Składniki dla 4 porcji:
- Roszponka - 250 g
- Brokuły - 400 g
- Jajko - 4 szt.
- Kukurydza konserwowa - 80 g
- Ser parmezan - 45 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 60 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Ocet balsamiczny - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia beztłuszczowa, rondelek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Jajka pokrój w małe cząstki.
- Brokuł umyj i rozdziel na małe różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Do zagotowanej wody wrzuć różyczki i trzymaj we wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedź z nadmiaru wody i odstaw do ostygnięcia. Dołóż do jajek.
- Kukurydzę odsącz z nadmiaru zalewy i przełóż do miski z resztą składników.
- Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni, aż będą rumiane, następnie ostudź je.
- Składniki połącz ze sobą i udekoruj sałatą.
- W małej miseczce zmieszaj oliwę i ocet.
- Dodaj do nich sól, pieprz i chili.
- Gotowym sosem polej sałatkę.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny