Salatka z brokułami i feta

Opublikowano: 20.04.2022 r.
Brokuły, ser feta, jogurt naturalny i pestki dyni – te składniki tworzą niezwykle smaczną i lekką sałatkę. To idealne połączenie warzyw, nabiału i chrupiących dodatków. Wystarczy jeszcze dodać czosnek i gotowe! W tej sałatce prostota idzie w parze z pysznym smakiem i wartościowym składem.
Składniki dla 2 porcji:
- Brokuły - 600 g (1 sztuka)
- Ser Feta - 60 g (2 plastry)
- Pestki dyni - 30 g (2 łyżki)
- Jogurt naturalny - 150 ml (1 opakowanie)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Brokuła podziel na mniejsze różyczki i ugotuj na parze lub w wodzie.
- Fetę pokrój w kostkę.
- Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem.
- W głębokich talerzach ułóż brokuły, dodaj fetę, pestki dyni i polej sosem jogurtowym.
Komentarz dietetyka
Osoby z niedoczynnością tarczycy, czy chorobą Hashimoto powinny zwrócić uwagę na to, aby brokuły i inne warzywa krzyżowe zawsze spożywać po ugotowaniu i unikać ich w formie surowej.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk