Sałatka z botwiny

Opublikowano: 04.06.2025 r.
Botwina z buraczkami, rukola, ser feta i nasiona granatu to główne składniki tej sałatki. Dodaj do nich nasiona słonecznika, polej oliwą z oliwek, miodem i musztardą. To połączenie smaków tworzy lekką i orzeźwiającą sałatkę, idealną na letnie dni. Proste, smaczne i zdrowe - takie kombinacje to zawsze strzał w dziesiątkę!
Składniki dla 2 porcji:
- Botwina - 250 g (z buraczkami)
- Rukola - 50 g
- Ser Feta - 100 g
- Granat - 75 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 30 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Miód - 15 g (1 łyżka)
- Musztarda - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, płatki chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, salaterka, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Botwinkę umyj, odetnij buraki.
- W garnku zagotuj wodę i gotuj w niej buraki przez około 20 minut (do miękkości).
- Buraczki wyjmij z wody i obierz.
- Obrane buraki pokrój na plasterki.
- Liście oraz łodygi botwinki posiekaj na desce do krojenia.
- Ser pokrój w kostkę.
- Wyłuskaj nasiona granatu.
- Na rozgrzanej patelni upraż nasiona słonecznika.
- W małej miseczce wymieszaj miód, musztardę, 1 łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę płatków chili, pieprzu oraz soli.
- Do salaterki wrzuć przygotowane buraki, botwinkę, rukolę, ser fetę, nasiona granatu i nasiona słonecznika.
- Składniki wymieszaj i polej przygotowanym sosem.
Komentarz dietetyka
Sałatka z botwiny to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Botwina oraz buraczki stanowią doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny