Sałatka z boczkiem
Opublikowano: 30.04.2021 r.
Boczek wędzony, rukola, ser feta i pomidory koktajlowe tworzą podstawę tej smakowitej sałatki. Do tego dochodzą chrupiące nasiona słonecznika i dressing z miodu, musztardy i oliwy z oliwek, który idealnie łączy wszystkie składniki. To połączenie sprawia, że sałatka jest pełna wyrazistego smaku i różnych tekstur.
Składniki dla 4 porcji:
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Rukola - 150 g
- Ser Feta - 200 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 25 g
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Musztarda - 15 g
- Miód - 15 g
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, patelnia mała, miska
Przepis krok po kroku
- Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż na rozgrzanej patelni grillowej bez dodatki tłuszczu do złotego koloru. Następnie pozostaw go do wystudzenia.
- Na zwykłej patelni podpraż nasiona słonecznika.
- Do miski włóż umyte i osuszone liście rukoli, pokrojone pomidorki koktajlowe, ser feta pokrojony w kostkę, kawałki boczku oraz podprażone nasiona słonecznika.
- Musztardę, miód, oliwę i przyprawy wymieszaj w jednym naczyniu i polej powstałym sosem sałatkę.
- Sałatkę dokładnie i delikatnie wymieszaj.