Sałatka z bobem i jajkiem
Opublikowano: 18.03.2021 r.
Jajka, bób, cebula czerwona i ogórki kiszone – to główne składniki tej sałatki. Razem tworzą naprawdę ciekawą kompozycję smaków. Całość dopełnia szczypiorek i zdrowe ziarenka słonecznika. Dodatek oliwy z oliwek sprawia, że wszystko jest fajnie połączone. To prosta, ale smakowita propozycja na każdy dzień.
Składniki dla 5 porcji:
- Jajko - 5 szt. (5 jajek rozmiar M)
- Szczypiorek - 20 g (4 łyżeczki)
- Bób - 250 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 30 g (3 łyżki)
- Cebula czerwona - 50 g (Pół dużej cebuli czerwonej)
- Ogórek kiszony - 120 g (2 średnie ogórki kiszone)
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka z wodą wsyp płaską łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Gdy się zagotuje, dodaj bób. Gotuj do miękkości (skórka powinna być pomarszczona). Gdy wystygnie, obierz z łupin.
- Jajka ugotuj na twardo (10 min). Po ostudzeniu obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki.
- Ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulkę pokrój w piórka.
- Szczypiorek drobno poszatkuj.
- Cebulkę, szczypiorek, ogórki i bób wymieszaj, a następnie rozdziel ma 5 porcji. Do każdej miski dodaj ziarna słonecznika, świeżo mielony pieprz, a na koniec skrop sałatkę oliwą z oliwek.