Sałatka z bobem i fetą
Opublikowano: 18.03.2021 r.
Bób, feta, prażona cebula i buraki – to główni bohaterowie tej pysznej sałatki. Proste i smaczne składniki tworzą razem niebanalną kompozycję smaków, a dodatek zielonej sałaty i oliwy z oliwek dopełnia całość. Jeśli lubisz lekkie, ale sycące połączenia, ta sałatka na pewno przypadnie Ci do gustu!
Składniki dla 4 porcji:
- Bób - 250 g
- Cebula prażona - 20 g
- Ser Feta - 100 g
- Burak - 360 g (3 małe buraki)
- Sałata karbowana zielona - 80 g (8 listków)
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Buraki włóż do garnka z wodą i gotuj ok. 50 minut (mniejsze ugotują się szybciej). Odstaw do ostudzenia, obierz ze skórki i pokrój w plastry lub kostkę albo zetrzyj na tarce.
- Bób wrzuć do wrzącej wody z cukrem (płaska łyżeczka) i solą (pół łyżeczki). Gotuj, aż bób stanie się miękki (10-20 min), a skórka pomarszczona. Poczekaj, aż ostygnie i obierz z łupin (możesz też zjeść ze skórką).
- Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki.
- Ser feta rozdrobnij na mniejsze części lub pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj. Następnie skrop sałatkę oliwą z oliwek i posyp prażoną cebulką.