Sałatka z białej kapusty na zimę do słoików
Opublikowano: 13.02.2023 r.
Kapusta biała, marchewka, czerwona papryka i cebula to podstawa tej sałatki na zimę do słoików. Wszystko zalane olejem rzepakowym i octem spirytusowym, z dodatkiem soli i cukru, tworzy pyszny, chrupiący i lekko słodko-kwaśny dodatek do zimowych obiadów.
Składniki dla 20 porcji:
- Kapusta biała - 2000 g
- Marchewka - 135 g (3 sztuki)
- Cebula - 200 g
- Papryka czerwona - 480 g (2 sztuki)
- Sól - 10 g (1 łyżka)
- Cukier - 200 g
- Olej rzepakowy - 250 ml
- Ocet spirytusowy - 125 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, miska, szatkownica
Przepis krok po kroku
- Z białej kapusty wytnij głąba i poszatkuj liście. Przełóż do dużej miski.
- Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty.
- Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój w cienkie paski i dodaj do miski.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do miski i wsyp dwie łyżki soli. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Do rondelka wlej olej oraz ocet. Dodaj cukier i podgrzewaj całość, mieszając, aż do rozpuszczenia całego cukru.
- Zalewę wlej do warzyw i wymieszaj. Dodaj pieprz do smaku i odstaw całość na godzinę.
- Do wyparzonych, suchych słoików wkładaj sałatkę razem z zalewą. Dokładnie zakręć i pasteryzuj 15 minut.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk