Sałatka z białej kapusty
Opublikowano: 01.11.2021 r.
Kapusta biała, marchewka i soczyste jabłko to trio stanowiące bazę tej świeżej sałatki. Działa tu również trochę oliwy z oliwek dla aromatu i głębi smaku. Prosty, zdrowy miks w sam raz na lekki, a przy tym smaczny dodatek do obiadu.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta biała - 400 g (1/2 główki)
- Marchewka - 60 g (1 sztuka)
- Jabłko - 120 g (1 szuka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę przekrój na pół, usuń zewnętrzne liście i wytnij głąb.
- Kapustę drobno poszatkuj.
- Dodaj starte na tarce jabłko i marchew.
- Dokładnie wymieszaj.
- Obficie skropl sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
Wszystkiego rodzaju surówki z wykorzystaniem kapusty są cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C,A,E,K dlatego warto przygotowywać je samemu w domu i z nich korzystać.
~ Oliwia Gawron, dietetyk