Sałatka z batatami i granatem
Opublikowano: 21.03.2022 r.
Rukola, bataty i soczysty granat to główne składniki tej sałatki, która zaskakuje połączeniem smaków. Dodaj do tego orzeźwiający ogórek, kolorowe pomidory koktajlowe i aromatyczny świeży koperek, a wszystko skrop oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. To super propozycja na zdrowy, kolorowy i sycący posiłek!
Składniki dla 5 porcji:
- Rukola - 200 g
- Bataty - 300 g (2 średnie sztuki)
- Pomidory koktajlowe - 300 g
- Ogórek - 200 g (1 duża sztuka)
- Granat - 200 g (1 średnia sztuka)
- Oliwa z oliwek - 150 ml
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Sok z cytryny - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, miód
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Bataty obierz ze skórki i pokrój w łódeczki.
- Dopraw je solą, pieprze i skrop oliwą z oliwek.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
- Rukole umieść w misce, dodaj wystudzone bataty.
- Pomidory koktajlowe przekrój na pół i dodaj do sałatki.
- Ogórka pokrój w półksiężyce.
- W miseczce umieść koper i natkę pietruszki, wlej oliwę z oliwek, dodaj miód i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, zblenduj.
- Granat przekrój na pół i uderzając tłuczkiem, wydobądź z niego nasiona.
- Dodaj sos do sałatki i wymieszaj dokładnie.
Komentarz dietetyka
Sałatka z batatami i granatem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Sałatka nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny