Sałatka z awokado na śniadanie
Opublikowano: 20.01.2025 r.
Do tej śniadaniowej sałatki potrzebujesz awokado, rukoli, sera koziego i oliwy z oliwek. Wrzucasz wszystkie składniki razem, dorzucasz trochę koperku i nasion słonecznika, i masz zdrowe i kolorowe śniadanie, które nie tylko dobrze wygląda, ale i smakuje fantastycznie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ananas - 200 g
- Pomidor - 200 g (1 średnia sztuka)
- Awokado - 200 g (1 duża sztuka)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Rukola - 200 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 100 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Ser kozi miękki - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Ananasa pokrój w plastry, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Pomidory przekrój na połówki.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój miąższ w kostkę.
- Posiekaj koper.
- W misce umieść warzywa, dodaj ser kozi podzielony na mniejsze kawałki.
- Dopraw solą, pieprzem, wlej oliwę i dodaj pestki słonecznika, wymieszaj do połączenia składników.
Komentarz dietetyka
Sałatka z awokado na śniadanie to doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Dodatek awokado wzbogaca sałatkę również w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny