Sałatka z awokado i tuńczykiem

Opublikowano: 19.03.2021 r.
Awokado, tuńczyk, jajka, szpinak, rukola – to główne składniki naszej sałatki. Do tego dodaj soczyste pomidory koktajlowe, chrupiący ogórek i czarne oliwki, a całość skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. To wszystko sprawia, że sałatka jest nie tylko smaczna, ale też pełna zdrowia!
Składniki dla 3 porcji:
- Tuńczyk w sosie własnym - 170 g (1 puszka)
- Awokado - 140 g (1 duża sztuka)
- Jajko - 3 szt.
- Szpinak - 100 g (4 garści)
- Rukola - 40 g (2 garści)
- Oliwki czarne - 30 g (10 sztuk)
- Pomidory koktajlowe - 200 g (10 sztuk)
- Ogórek - 180 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Sok z cytryny - 5 ml (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, salaterka
Przepis krok po kroku
- Jaja ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Obrane jaj pokrój na ćwiartki.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca.
- Rukolę i szpinak opłucz, następnie wyłóż na dnie miski.
- Awokado przepołów i pozbaw pestki. Ponacinaj wzdłuż i wszerz, tak by powstała gruba kostka. Następnie przy pomocy małej łyżeczki wyciągnij owoc ze skórki. Dodaj do sałaty.
- Pomidory, ogórka i cebulę dokładnie umyj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórka pokrój w cienkie plastry, a pomidorki przetnij na pół. Dodaj warzywa do sałaty, a na wierz wysyp oliwki i rozdrobnionego tuńczyka.
- Składniki w misce dobrze wymieszaj, następnie poukładaj dekoracyjnie na wierzchu ćwiartki jaj.
- W osobnej miseczce zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj przyprawy i zioła. Następnie ponownie energicznie wymieszaj zawartość naczynia.
- Gotową sałatkę polej przygotowanym sosem.