Sałatka z awokado i pomidorów
Opublikowano: 20.04.2021 r.
Awokado, pomidory koktajlowe i sałata to kluczowe składniki tej pysznej sałatki. Do tego dodajemy chrupiące ogórki gruntowe, delikatną czerwoną cebulę, a całość skrapiamy olejem lnianym i sokiem z cytryny. Idealna propozycja na lekki i zdrowy posiłek, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki dla 1 porcji:
- Sałata - 70 g (1/3 główki sałaty masłowej lub pół opakowania miksu)
- Awokado - 65 g (pół sztuki)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (garść)
- Ogórek - 60 g (dwa ogórki gruntowe)
- Cebula czerwona - 25 g (1/4 sztuki)
- Koperek - 4 g (łyżeczka)
- Olej lniany - 12 ml (łyżka)
- Sok z cytryny - 6 ml (łyżka soku)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Sałatę umyj, dokładnie osusz i porwij na kawałki liście do miski.
- Pomidorki umyj, osusz i pokrój w połówki. Przełóż do miski z sałatą.
- Ogórki dokładnie umyj, odetnij końcówki. Jeśli ogórek posiada grubą skórkę obierz go, jeśli skórka jest delikatna, pokrój ogórka w plasterki i przełóż do miski z sałatą i pomidorami.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie dodaj do miski z pozostałymi produktami.
- Olej lniany wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem, szczyptą pieprzu oraz soli. Polej sałatę.